Doelstelling

PEN International

PEN, afkorting van Poets, Essayists, Novelists / Playwrights, Editors en Non Fiction Writers, is een wereldwijde organisatie van en voor schrijvers, die de vrije verspreiding van literatuur en de vrijheid van expressie hoog in het vaandel heeft. Er zijn meer dan 140 Pen-centra in ruim 100 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen.

PEN Emergency Fund

Het PEN Emergency Fund is een in Nederland gevestigd, wereldwijd opererend noodfonds, in 1971 opgericht door de schrijver A. den Doolaard. Het ondersteunt ernstig vervolgde schrijvers en journalisten, al dan niet in ballingschap, met een eenmalige toelage waarmee zij zich (en in bijzondere gevallen hun familie) in een noodsituatie kunnen handhaven, bijvoorbeeld wanneer ze acuut het land moeten ontvluchten of na mishandeling dringend medicatie nodig hebben. Jaarlijks worden over de hele wereld tientallen schrijvers geholpen. Het fonds opereert in nauwe samenwerking met de ervaren onderzoekers van PEN International. Het dagelijks bestuur bestaat uit twee vrijwilligers, die in zeer urgente gevallen nog op de dag dat het verzoek is binnengekomen en is goedgekeurd, geld kunnen overmaken. Er zijn geen dure salarissen, geen dure panden en de overhead van het fonds is laag, waardoor al het geld dat u doneert rechtstreeks bij deze ernstig bedreigde voorvechters van het vrije woord terechtkomt.

In 2019 en 2020 heeft het fonds wereldwijd 65 in nood verkerende auteurs kunnen helpen.

PEN Emergency Fund werkt samen met: PEN International http://www.pen-international.org/ en PEN Nederland http://pennederland.nl/

Met steun o.m. van Stichting Lira Fonds http://www.lira.nl/lira-fonds

PEN Emergency Fund wordt gesteund door: